i. PROGRAM myPRENEUR

     Card image capCard image cap
     Card image capCard image cap

Program khas kerjasama antara KBS dan PUNB bertujuan untuk menyediakan laluan pembangunan keusahawanan, meneroka peluang untuk mengembangkan perniagaan ke peringkat yang lebih tinggi serta jalinan rangkaian dengan usahawan Bumiputera dan agensi terpilih. Antara pengisian kerjasama program ini adalah JUMPER Start Up.

Program JUMPER 'Start Up' ialah program latihan keusahawanan bagi siswazah muda Bumiputera (Perantis) yang memilih untuk menjadikan bidang keusahawanan sebagai kerjaya pilihan.

Para perantis akan di dedahkan kepada pembelajaran sebenar tentang pengurusan perniagaan melalui latihan sangkut di syarikat naungan PUNB (mentor).

Program ini bertujuan untuk meningkatkan pengetahuan dan kemahiran perantis sebagai persediaan awal bagi menjadi seorang usahawan. Proses Permohonan Program JUMPER 'Start Up' PUNB adalah seperti turutan di bawah:

  1. - Peserta mendaftar dan menghadiri temuduga panel
  2. - Pemberitahuan sekiranya disenarai pendek
  3. - Proses penempatan & kelulusan
  4. - Peserta menyertai kursus induksi & motivasi keusahawanan
  5. - Peserta lapor diri & latihan bermula

Syarat permohonan:

  1. - Usahawan Bumiputera berumur 18-35 tahun
  2. - Pemegang Ijazah, Diploma, Sijil Kemahiran (tahap 2 keatas) dari institusi yang diiktiraf MQA
  3. - Mempunyai sekurang-kurangnya 6 bulan pengalaman kerja (termasuk latihan industri semasa tempoh pengajian) dalam apa jua industri.
  4. - Keutamaan diberikan kepada mereka yang berpengalaman dalam bidang perniagaan
  5. - Sanggup menjalani latihan sepenuh masa

 

 

 
 
 

Rakam video yang membawa mesej Kempen Generasi Penamat Anti Rokok dan rebut hadiah wang tunai bernilai RM3,000. Jom sertai Pertandingan Tik Tok #GegarBelia Generational End Game Anti Rokok anjuran Majlis Belia Malaysia (MBM) dan Kementerian Kesihatan Malaysia ini sebelum 26 Jun 2022.

Pertandingan sebagai salah satu aktiviti sempena dengan Sambutan Hari Belia Negara tahun 2022.

Daftar penyertaan anda di pautan https://bit.ly/TikTokGegarBelia

 

 

 

Selangor | 7 Disember – Sempena dengan sambutan Hari Sukarelawan Antarabangsa 2022, Majlis Belia Malaysia (MBM) telah menganjurkan aktiviti bersama warga emas di Rumah Jagaan dan Rawatan Orang Tua Al-Ikhlas Pulau Meranti , Puchong.

Program tersebut juga dihadiri oleh Sdr. Hasnul Haniff Harun, Setiausaha Agung MBM.

Seramai 20 orang sukarelawan daripada pelajar Asrama Bahagia dan beberapa orang fasilitator telah bersama menyantuni warga emas di rumah jagaan dan rawatan orang tua tersebut .

MBM mengucapkan terima kasih kepada pihak pengurusan Rumah Jagaan dan Rawatan Orang Tua Al-Ikhlas yang telah menerima kunjung dan memberi ruang beraktiviti bersama mereka.

Pentadbir JBS Pahang

MARAN, 21 Jun – Buku rekod perkhidmatan awam atau dipanggil buku servis adalah merupakan sebuah dokumen yang mencatatkan maklumat serta rekod sepanjang perkhidmatan dalam sektor perkhidmatan awam. Setiap penjawat awam bertanggungjawab untuk memastikan rekod adalah terkini dan maklumat yang tercatat adalah tepat dalam buku servis masing masing. Dua orang warga Pejabat Belia Dan Sukan Daerah (PBSD) Maran telah hadir ke Jabatan Belia Dan Sukan (JBS) Negeri Pahang untuk menyemak buku servis mereka pada 9 Jun yang lalu. Puan Wan Norlida Wan Hamid, Pembantu Tadbir (Perkhidmatan) JBS Pahang, turut membantu menunjukkan rekod yang perlu disemak. Tahniah JBS Pahang diatas pengemaskinian buku servis yang terbaik dan sentiasa ‘up to date’ !

#towardshsn2022pahang

Disediakan oleh:- Saniah Zainal, PBSD Maran

Disunting oleh:- Nor Dalilah Haji Mohamad Tajuddin & Pentadbir Portal JBS Pahang

 

Kalendar

September 2023
S M T W T F S
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30