NAMA : KASMARINA BT SAFIA

UMUR : 33 TAHUN

AHLI : 2014

kasmarina

Latar belakang

Puan Kasmarina Bt Safii merupakan usahawan kerepek

Memulakan perniagaan semenjak 2 tahun lepas

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PEDi

Tidak pandai menggunakan komputer

Pendapatan kurang memuaskan

 • Mengambil tempahan melalui rakan dan mulut ke mulut
 • Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PEDi
 • Bersama rakan rakan amanah iktiar mempelajari cara pemasaran produk di PEDi Kg Luit

 • Petugas telah mengajar cara memasarkan produk melalui facebook dan dashboard komuniti (myshop)

 • Kini beliau sudah mengaplikasikan pembelajaran yang dipelajari di dalam perniagaannya.

 • Beliau menggunakan aplikasi my shop dan facebook untuk memasarkan produk

 • Pendapatan semakin hari semakin meningkat

 

NAMA : MUHAMMAD HAIQAL HAFIZ BIN FATHURAZHAR

UMUR : 12 TAHUN

AHLI : 2016

HAIQAL

Latar belakang

Adik Haiqal berumur 12 tahun dan bersekolah di Sekolah Kebangsaan Ulu Luit . Merupakan anak ketiga daripada 6 orang adik beradik. Adik Haiqal bercita -cita untuk menjadi seorang ahli bomba apabila besar nanti. Beliau merupakan ahli PEDi Kg Luit semenjak tahun 2015 lagi. Dengan adanya PEDi beliau selalu berkunjung untuk mengikuti kelas ICT yang diadakan pada hujung minggu bersama kawan-kawannya.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PEDi

Pada mulanya adik Haiqal hanya melihat sahaja jika rakan-rakan sedang menggunakan komputer dengan tujuan bermain permainan online ataupun membuat kerja kursus sekolah dan mencari maklumat dengan melayari internet. Beliau tidak yakin untuk menggunakan komputer.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PEDi

Adik Haiqal ini sikit demi sedikit sudah tidak takut untuk menekan keyboard mahupun tetikus. Dia juga sudah pandai untuk mencuba melayari internet dan menggunakan aplikasi-aplikasi di dalam komputer. Banyak perubahan yang dapat dilihat dari segi kemahiran mengendalikan komputer,menaip dan lain-lain.

Nama : Fatin Nur Hasanah
Umur : 10 Tahun
Ahli : 2016

Latar belakang
Adik Fatin Nur Hasanah berumur 10 tahun. Merupakan anak ketiga daripada lima adik beradik. Adik ini bersekolah di SK Ulu Luit. Ayahnya seorang pekerja kerajaan manakala ibunya seorang surirumah sepenuh masa. Hobi beliau adalah menonton you tube dan bercita-cita menjadi seorang guru apabila dewasa nanti.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PEDi
Adik Hasanah sering berkunjung ke PEDi bersama kawan-kawan nya untuk menonton YouTube. Beliau tahu asas menaip kerana di rumah beliau mempunyai sebuah komputer. Tetapi tidak pandai untuk menggunakan aplikasi seperti excell dan powerpoint.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PEDi
Sering mengikuti kelas ICT yang diadakan pada hujung minggu dan cuti sekolah membolehkan beliau belajar perisian komputer. Malah beliau juga boleh menggunakan aplikasi words,excel dan powerpoint. Beliau juga menggunakan kemudahan wifi Komuniti untuk menyiapkan kerja sekolah dan sebagainya. Kini beliau mampu memberi tunjuk ajar kepada kawan-kawan serta adik adik yang di bawah umur .

Apa yang dipelajari melalui PEDi
- Mempelajari perisian komputer
- Mempelajari dan mengenali perkakasan komputer
- Belajar menaip
- Menerokai fungsi setiap perkakasan komputer dan aplikasi di dalam komputer.

Bagaimana PEDi membantu perkembangan perniagaan/ peningkatan tahap kemahiran ICT.
Dengan adanya kelas ICT yang diadakan semasa hujung minggu dan musim cuti sekolah, dapat mempertingkatkan kemahiran penggunaan komputer serta aplikasi di dalam talian.

yangLatar belakang

Puan Salina merupakan usahawan makanan yang mula menjalankan perniagaan kedai makan dan catering. Beliau sudah terlibat dalam perniagaan lebih pada 10 tahun dan sudah banyak melalui jatuh bangun dalam bidang bidang perniagaan.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PEDi

 • Dulu hanya memasarkan produk melalui tempahan rakan rakan
 • Pemasaran produk terhad kepada penduduk yang tinggal berdekatan sahaja kerana promosi dijalankan secara kecil-kecilan.

 

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PEDi

 • Semenjak PEDi Kg Luit ditubuhkan banyak kemudahan yang telah diperoleh antaranya ialah belajar secara percuma. Antara kelas yang dihadiri ialah dashboard, pemasaran melalui facebook dan Instagram.
 • Dengan penggunaan ICT beliau dapat menjalankan promosi secara meluas misalnya melalui akaun facebook, Instagram dan sebagainya.
 • Beliau dapat menjimatkan kos pengiklanan kerana maklumat dapat dikemaskini pada bila-bila masa jika terdapat maklumat baru yang ingin disampaikan kepada pelanggan.
 • Penggunaan ICT juga dapat membantu beliau menyebarkan maklumat perniagaan dengan lebih pantas kepada orang ramai termasuk yang berada di bandar-bandar besar.
 • Tahap kemahiran terhadap penggunaan komputer lebih tinggi berbanding sebelum ini.

Pendapatan yang diperolehi juga semakin meningkat kerana mendapat permintaan yang tinggi daripada pelanggan dari serata negeri.

Apa yang dipelajari melalui PEDi

 • Pemasaran melalui myshop
 • Pemasaran melalui facebook

Bagaimana PEDi  membantu perkembangan perniagaan/ peningkatan tahap kemahiran ICT

 • PEDi dapat membantu usahawan dalam mengembangkan perniagaan mereka kerana para usahawan akan diberi tunjuk ajar untuk memperkenalkan produk yang dihasilkan secara atas talian sekaligus dapat mengembangkan lagi perniagaan mereka

Nama : Muhammad Ikhmal Bin Radzuan

Umur : 11 Tahun

Ahli : 2015

Latar belakang

Ikhmal merupakan anak bongsu daripada 7 adik beradik. Ayah dan ibu hanya lah bekerja kampung. Ikhmal bersekolah sampai darjah 3.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PEDi

Ikhmal pandai membaca tetapi tidak pandai menggunakan komputer kerana beliau tidak didedahkan dengan teknologi sedari kecil. Beliau memang tidak mahir langsung menaip apatah lagi menggunakan komputer.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PEDi

Beliau seringkali ke PEDi bersama rakan-rakannya. Apabila di ajak oleh petugas untuk menghadiri kelas ICT dia memang tidak menolak. Sekarang beliau pandai menaip menggunakan komputer serta mencari maklumat dan menggunakan media sosial.