Risiko virus cacar monyet tersebar ke Malaysia rendah - Dr Noor Hisham

(Gambar fail) Kesan pada tapak tangan pesakit cacar monyet. - FOTO REUTERS
(Gambar fail) Kesan pada tapak tangan pesakit cacar monyet. - FOTO REUTERS

PUTRAJAYA: Risiko virus cacar monyet tersebar ke Malaysia adalah rendah, kecuali jika seseorang individu itu ada sejarah bersentuhan dengan haiwan dijangkiti atau kontak langsung dengan pesakitnya.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, berkata kemungkinan transmisi jangkitan virus itu dari manusia ke manusia adalah terhad

"Cacar monyet adalah disebabkan oleh jangkitan orthopoxviruses. Virus ini ditularkan kepada manusia melalui gigitan atau sentuhan langsung dengan darah binatang atau cecair badan dan luka haiwan yang dijangkiti. Virus ini juga boleh disebarkan melalui titisan sekresi pernafasan.

"Virus cacar monyet juga boleh menular melalui kontak langsung dengan cecair daripada ruam makulopapular di badan orang yang dijangkiti atau dengan objek yang tercemar virus, seperti tempat tidur atau pakaian.

"Tempoh inkubasi biasanya ialah antara enam hingga 21 hari, dan akan mengalami gejala selama dua hingga empat minggu," katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Sebelum ini, media melaporkan wabak cacar monyet menular di beberapa negara benua Eropah meliputi United Kingdom, Sepanyol, Portugal, Belgium, Perancis, Itali dan Jerman, selain Amerika Syarikat, Kanada serta Australia.

Setakat semalam, lebih 100 kes dilaporkan sama ada yang disahkan mahupun disyaki. Kebanyakan kes jangkitan tidak melaporkan sejarah perjalanan ke negara yang diketahui endemik penyakit itu. Laporan awal menyatakan sebahagian kes terbabit mendapat jangkitan melalui kontak langsung dengan pesakit cacar monyet.

 

Dalam pada itu, Dr Noor Hisham berkata, gejala jangkitannya mirip cacar (smallpox) membabitkan demam, keletihan, sakit kepala serta ruam makulopapular yang bermula di muka sebelum merebak ke tapak tangan dan tapak kaki, diikuti bahagian tubuh yang lain.

"Pesakit juga mungkin mengalami lenguh tubuh badan, sakit bahagian belakang badan atau sendi, kejang otot dan bengkak kelenjar limfa.

"Kanak-kanak dan individu yang memiliki tahap imuniti rendah (immune deficiency), mempunyai risiko dengan gejala lebih serius dan boleh menyebabkan kematian. Kadar kematian di negara endemik cacar monyet dianggarkan sebanyak tiga hingga enam peratus," katanya.

Dr Noor Hisham berkata, Kementerian Kesihatan (KKM) akan terus memantau perkembangan penularan cacar monyet, melalui laporan dikeluarkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan melakukan pemantauan kes disyaki virus berkenaan di semua Pintu Masuk Antarabangsa (PMA).

Beliau berkata, pengembara ke kawasan yang terdapat penularan virus itu seperti Afrika Tengah dan Afrika Barat serta negara sedang dilanda wabak berkenaan pula dinasihatkan mengambil langkah berjaga-jaga.

"Kekalkan kebersihan diri yang tinggi, termasuk mencuci tangan dengan kerap selepas pergi ke tandas atau apabila tangan kotor; elak sentuhan langsung dengan luka pada mereka yang dijangkiti, sama ada manusia mahupun haiwan, serta objek yang mungkin tercemar dengan cecair tubuh kes, seperti pakaian kotor yang digunakan orang dijangkiti; dan elak bersentuhan dengan haiwan liar atau memakan dagingnya.

"Pengembara yang tiba di Malaysia dari kawasan yang terdapat jangkitan cacar monyet dan mengalami gejala penyakit itu dalam tempoh tiga minggu selepas meninggalkan kawasan berkenaan, dinasihatkan segera mendapatkan rawatan di fasiliti kesihatan berhampiran.

"Maklumkan kepada doktor mengenai sejarah perjalanan berkenaan, elak kontak langsung dengan individu lain, serta lakukan pengasingan diri sekurang-kurang 21 hari bagi memastikan ruam makulopapular kering sepenuhnya," katanya.

Ketika ini, beliau berkata, Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) dan Makmal Kesihatan Awam Kebangsaan (MKAK) mempunyai kapasiti untuk menjalankan ujian pengesanan virus penyebab cacar monyet dalam kalangan manusia.

"Makmal Kesihatan Awam Veterinar serta makmal Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara Semenanjung Malaysia (PERHILITAN) juga mempunyai kemampuan makmal untuk menjalankan pengujian mengesan orthopoxviruses dalam kalangan haiwan.

"KKM sentiasa bekerjasama rapat dengan Jabatan Perkhidmatan Kuarantin Dan Pemeriksaan Malaysia (MAQIS) serta PERHILITAN untuk memantau cacar monyet dalam kalangan haiwan liar, termasuk yang diimport dari Afrika dan Eropah.

"Kita menyeru orang ramai segera mendapatkan rawatan jika mengalami gejala jangkitan cacar monyet supaya tindakan pengasingan dapat segera dilakukan serta pengesanan dan kuarantin kontak dapat dilaksanakan bagi mengekang penularannya.

"Semoga tindakan awal semua pihak dapat mengelakkan kemasukan virus cacar monyet ke dalam negara ini," katanya.

Tekanan darah kebanyakan orang turun pada waktu malam, tetapi pada sebilangan orang, ianya sama atau naik, dikenali sebagai penurunan terbalik.

Menurut kajian yang diterbitkan dalam talian pada 15 April dalam jurnal Neurology. mereka yang mempunyai tekanan darah tinggi dan penurunan terbalik di waktu malam mungkin berisiko tinggi mengalami kerosakan vaskular di otak dan masalah ingatan yang berkaitan.

"Nampaknya penurunan terbalik dapat meningkatkan kesan tekanan darah tinggi terhadap kesihatan serebrovaskular seseorang dan kemampuan kognitif yang berkaitan," kata penulis kajian Adam Brickman, profesor neuropsikologi di Columbia University.

"Dapatan ini menambah bukti yang menunjukkan pentingnya faktor risiko vaskular dalam sumbangan kepada masalah ingatan," katanya dalam siaran berita jurnal.

Kajian itu melibatkan 435 orang, purata usia 59 tahun. Tekanan darah mereka dipantau selama 24 jam di rumah dengan alat yang membuat bacaan setiap 15 minit pada siang hari dan setiap 30 minit pada waktu malam.

Para peserta juga menjalani imbasan otak dan ujian memori dan kemahiran berfikir mereka yang lain.

Hampir 6 dari 10 mempunyai tekanan darah tinggi atau sedang mengambil ubat untuk tekanan darah tinggi. Tekanan darah menurun pada waktu malam di kalangan separuh peserta, tetap sama bagi 40% dan meningkat bagi 10%.

Berbanding dengan peserta lain, mereka yang mempunyai tekanan darah tinggi dan penurunan terbalik mengalami kerosakan vaskular lebih dari dua kali ganda pada jirim putih otak mereka. Mereka juga mempunyai skor ujian memori yang lebih rendah.

Menurut kajian tersebut, perbezaan memori sebahagiannya dijelaskan oleh perbezaan tekanan darah dan status penurunan. Tetapi para penyelidik menyatakan bahawa penemuan itu datang dari satu ketika dan hanya perkaitan dicerap, bukan hubungan sebab-akibat.

"Dapatan juga menunjukkan kesan potensial mencegah tekanan darah tinggi dengan mengekalkan berat badan yang sihat, aktif secara fizikal dan mempunyai diet yang sihat," tambah Brickman

"Kajian lebih lama yang memantau peserta dari masa ke masa diperlukan untuk menentukan sama ada faktor-faktor ini memang membawa kepada perubahan jirim putih dan masalah ingatan, walaupun penemuan awal kami sememangnya selaras dengan hipotesis ini," katanya.

Dipetik dari US News - 17 April 2020

Gambar hiasan. - Foto AGENSI

JOHANNESBURG: Sekumpulan saintis di Afrika Selatan semalam mengesan varian baharu COVID-19 dengan bilangan mutasi yang tinggi, sekali gus menyumbang kepada peningkatan kes di negara itu.

Mereka menyifatkan, varian baharu itu mempunyai sekurang-kurangnya 10 mutasi berbanding varian Delta (dua mutasi) dan Beta (tiga mutasi).

 

Bilangan kes harian di negara paling teruk terjejas di Afrika itu kini dilaporkan meningkat sepuluh kali ganda sejak awal bulan ini.

Pakar Virologi, Tulio de Oliveira, berkata varian dikenali dengan nombor saintifik B.1.1.529, mempunyai bilangan mutasi yang sangat tinggi.

"Malangnya, kita mengesan varian baharu yang menjadi punca jangkitan membimbangkan di Afrika Selatan,"  katanya dalam sidang media tergempar.

Oliveira berkata, pihaknya berharap Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) akan menetapkan nama baharu dalam bahasa Yunani bagi varian baharu itu.

Katanya, varian itu kini dikesan di Botswana dan Hong Kong, membabitkan pengembara dari Afrika Selatan, sekali gus meningkatkan potensi penumpang lain yang berada bersamanya dalam pesawat mungkin dijangkiti.

Sehingga kini, menurut Institut Nasional Penyakit Berjangkit (NICD), 22 kes positif daripada varian B.1.1.529 direkodkan berdasarkan penjujukan genom.

Sementara itu, WHO berkata pihaknya memantau dengan teliti varian yang dilaporkan dan dijangka mengadakan mesyuarat teknikal hari ini untuk menentukan sama ada ia adalah varian mendapat perhatian (VOI) atau varian membimbangkan (VOC).

"Analisis awal menunjukkan varian ini mempunyai sejumlah besar mutasi yang memerlukan kajian lanjut," katanya.

Menteri Kesihatan Afrika Selatan, Joe Phaahla, berkata varian itu mewujudkan kebimbangan serius dan dikesan menjadi penyebab di sebalik peningkatan kes yang dilaporkan, sekali gus berupaya menjadi ancaman besar.

Katanya, jumlah jangkitan harian di negara itu mencecah kepada 1,200 kes pada Rabu lalu iaitu meningkat daripada 106 pada awal bulan.

Sementara itu, menurut NICD, bilangan dan peratusan kes positif meningkat dengan pantas di beberapa daerah termasuk Gauteng iaitu pusat ekonomi Johannesburg dan ibu kota Pretoria.

Katanya, kluster wabak baru-baru ini dikesan tertumpu di institut pendidikan tinggi di Pretoria.

Menurut Ketua Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Afrika), John Nkengasong, pihaknya akan bertemu sekumpulan pakar tidak lama lagi untuk membincangkan mengenai varian itu.

"Terdapat begitu banyak varian di luar sana tetapi beberapa daripadanya tidak memberi kesan kepada perjalanan wabak itu," katanya.

Tahun lalu, Afrika Selatan mengesan varian Beta dan Delta, yang mula-mula di kesan di India.

Negara Afrika itu merekodkan bilangan kes paling tinggi iaitu sebanyak 2.95 juta jangkitan dengan 89, 657 kematian.

Sehingga kini, kempen vaksinasi Afrika Selatan dilihat berjalan perlahan dengan hanya kira-kira 41 peratus orang dewasa menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin manakala 35 peratus lagi lengkap divaksin. - AFP